Nederland

Zondag alweer 2 weken in thuisland. De vlucht ging prima, de organisatie wat minder. Volgeboekte vluchten, bagage kwijt; ik heb het weer meegemaakt.. Kan weer
Van mijn lijstje af.

Één keer eerder ben ik voor langere tijd weggeweest, en kwam ik weer terug. Maar nooit buiten Europa, nooit zo anders. Stiekem word ik wel geconfronteerd met mijn eigen volk, gewoonten, vooroordelen en cultuur. De verschillen zijn groot en best wel hard, soms.

Zo schrok ik van de zgn. “gastvrijheid” toen ik op Schiphol vroeg naar het lenen van een mobieltje om 1 belletje te plegen. Weigering. Ik respecteer, wat kan ik anders, maar de botheid komt hard aan.
In Mexico heeft men niet veel, maar wat ze hebben, delen ze met iedereen en alles.. Familie is heel belangrijk, en vrienden zijn familie. Landgenoten en onbekenden ontvangen ze met open armen. Heel bijzonder. En dan zijn de Nederlanders gastvrij? Volgens mij bewees Eddy Zoey al eens met een tvprogramma dat wij heus niet zo lief zijn.

Ook toen ik laatst op het perron stond, te wachten op mijn trein.. Trof het me. Wat een goed georganiseerd en beschaafd land! Staan we dan met zijn allen, in ons zelf gekeerd, contactgestoord of met oordoppen in om te telefoneren of gewoon doodleuk je oren te verpesten met takkeherrie. Of mooie muziek, een luisterboek. Dat kan ook.
We hebben het goed voor elkaar, waarom zeiken we dan constant? Over de NS, politiek & eigenlijk om alles. Dat vooroordeel, dat Nederlanders zeiken om alles om niets, klopt als een bus. En tsjah, ik kijk er nu toch wel een beetje anders naar.. Terwijl ik er zelf ook 1 ben. Een beetje zelfkritiek mag best wel..

Ik ben blij als ik weer terug mag. Want die kans is er.. 1 oktober alweer.. Heerlijk! Ik mis mijn vriendjes daar, de taal, het eten.. De mooie straten, de huisjes en het volk. De bergen! Duimen jullie met me mee?

2 Reacties op “Nederland”

  1. Stro Zegt:

    Je had mijn iPhone mogen gebruiken om een belletje te plegen hoor.

    Succes dan maar met je crowdsurvival!

  2. Borg Zegt:

    Wat leuk als je er weer naar toe zou kunnen gaan! En je hebt gelijk, het zeiken zit iets te veel in het DNA van de Nederlanders. Ik mopper zelf ook wel eens, maar probeer toch vooral te genieten. We hebben het zo ontzettend goed!

Geef een reactie